torsdag 1. oktober 2009

Roser

Det erikke lett å vite hvordan man skal behandle rosene sine. Det er jo forskjellige råd på alle sidene, ofte er de helt ueninge om hva som er best. Jeg får vel bare prøve meg frem. Nå er hvertfall klatrerosene blitt forstore og trenger en kraftig reduksjon. Mulig det ikke er lurt å klage på mamma sin rosebehandling ;) da får plutselig jeg ansvaret for saken. Bra jeg synes det er gøy da :)
Regelen er at rosene skal klippes etter siste frostnatt. Men det er jo ikke lett å vite når det er. Frostnetter kommer og går på våren, så kanskje er det enklere å si at du skal følge bjerkas blader. Når de første grønne bjerkebladene er på størrelse med museører; da tar du dem.
Det er ikke alle roser som må klippes hver vår. Det er lurt å kjenne sin rose.Et viktig spørsmål er: Blomstrer den på årets eller fjorårets skudd? Hvis svaret er det siste, så må du la de gamle grenene stå, for ellers klipper du bort blomstringen. Først tar du det som er dødt og ødelagt. Så former du.Klaseroser og stilkroser kan du, i hovedsak, ta kraftig hver vår. De skal ned til 10-20 cm over bakken.Klipp like over et nytt skudd, gjerne det tredje skuddet nedenfra. Se etter om skuddet vender utover fra rosens sentrum. Utovervendte grener gir bedre form og lufting i rosen.

Klipp med en skarp og god saks på skrå, vekk fra knoppen.

Bruk en god og skarp saks når du klipper rosene.Klatreroser skal ikke beskjæres hvert år. De første to-tre årene kan den få stå i fred og bli stor. Så kan du begynne å forme. Igjen må du tenke på om det er en rose som blomstrer en gang, eller om den kommer med flere runder. Klatrerose som bare blomstrer en gang skal ikke beskjæres mye på våren. Men ta gjerne bort de eldste grenene, så får du nye og friske skudd. Så er det igjen viktig å få bort døde grener.Buskroser kan bli store og rotete i formen over tid. Da kan det lønne seg å ta den helt tilbake til 15 cm over bakken. Så skyter den nye skudd i løpet av sommeren og den blir som ny!


Mer om blomster her:
 
http://www.nrk.no/programmer/tv/gronn_glede/1.6587025

Ingen kommentarer: