søndag 20. desember 2009

Smørkylling (murgh makhani, butter chicken)

(marinaden)
650 gr kyllingfilet
1 ts salt
½ dl sitronsaft
2 ½ dl matyoghurt
1 løk
2 fedd hvitløk
3 cm frisk ingefær
1 grønn chili
2 ts garam masala
2 ts gul matkulør
1 ts rød matkulør

(sausen)
1 ¼ dl tomatpure
1 ¼ dl vann
2 cm frisk ingefær finrevet
2 ½ dl fløte (bruker matfløte)
1 ts garam masala
2 ts sukker
½ ts chilipulver
1 ss sitronsaft
1 ts malt spisskummen
100g smør (bruker margarin)

Sådan gjør man;
(Marinaden)
1. Skjær kjøttet i 2 cm tykke strimler. Dryss over salt og tøm over sitronsaft. Bland rundt så alt blir kjøttet kommer i kontakt med salt og sitron.
2. Kjør yoghurt, løk, hvitløk, ingefær, chili og garam masala til en glatt røre i food-processor
3. Bland matkuløren i en liten bolle og pensle kjøttet på alle kanter. Hell over yoghurtblandingen og rør sammen. Dekk til og sett i kjøleskapet i minst 4 timer.

(Sausen)
4. Ta kyllingen opp av marinaden og la den dryppe av i 5 minutter
5. Forvarm stekeovnen til 220° C. Stek kyllingen i et grunt ildfast fat i 15 minutter eller til den er mør. Hell ut overflødig veske, dekk løst med folie og hold det varmt.
6. Bland tomatpure og vann. Tilsett ingefær, fløte, garam masala, sukker, chilipulver, sitronsaft og spisskummen og rør det sammen
7. Smelt smøret i en stor kjele på middels varme. Rør i tomatblandingen og kok opp. La det koke i 2 minutter, skru ned varmen og tilsett kyllingbitene. Rør det hele godt sammen og la det småkoke i 2 minutter, eller til det er gjennomvarmt.
Serveres med ris og nanbrød

Kjøp den store gule kokeboka som heter orientalsk. Der er det mange fine oppskrifter og ikke alt for vanskelig heller.

fredag 4. desember 2009

Bøker jeg skal lese

                          
Anils gjenferd av Michael Ondaatje
Running in the family av Michael Ondaaje
Culture Shock! Sri Lanka: A Guide to Customs and Etiquette
Reef" (eller "Korallrev" på norsk) av Romesh Gunesekera
Reiser på Sri Lanka" av Sverre Tom Radøy

Budda  av osamu tezuka

Rimfrost sereien av Trude Brenne Larssen

Ønsker meg Twilight bøkene til jul

Holder på med Julemysterie av Jostein Gaarder nå. Leser for ungene når de spiser kvelds. Da tenner vi lys og koser oss.

God jul på forskjellige språk

Arabisk
I'd Miilad Said Oua Sana Saida

Bulgarsk
Tchestita Koleda, Tchestita Rojdestvo

Belgisk Belgia nord ;
Vrolijk Kerstfeest

Belgia syd ;
Joyeux Noël

Dansk
Glædelig Jul

Engelsk
Merry Christmas

Esperanto
Bonan Kristnaskon

Estisk
Häid jõule!

Finsk
Hyvaa joulua

Færøysk
Gleðilig jól

Gresk
Kala Christouyenna

Hindu
Shubh Bada Din

Islandsk
Gledileg Jol

Idonesisk
Selamat Hari Natal

Irsk
Nollaig Shona Dhuit

Israelsk (Hebraisk)
Mo'adim Lesimkha

Italiensk
Buone Feste Natalizie

Japansk
Kurisumasu omedeto eller Yoi kurisumasu wo

Jugoslavisk
Cestitamo Bozie Koreansk Sung Tan Chuk Ha

Latvisk
Prieci'gus Ziemsve'tkus

Lithausk
Linksmu Kaledu

Nederlandsk
Vrolijk Kerstfeest

Polsk
Wesolych Swiat Bozego Narodzenia

Portugisisk
Boas Festas

Rumensk
Craciun fericit!

Russisk
Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva is Novim Godom

Samisk (Nordsamisk)
God Jul: Buorit Juovllat

Gledelig Jul: Ilolaš Juovllat

Serbisk
Hristos se rodi

Spansk
Feliz Navidad

Svensk
God Jul

Tsjekkisk
Prejeme Vam Vesele Vanoce

Tyrkisk
Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun

Tysk
Froehliche Weihnachten

Vietnamesisk
Chung Mung Giang Sinh

Ungarsk
Kellemes Karacsonyi unnepeket

Walisisk
Nadolig Llawen

torsdag 3. desember 2009

Fransk sjokoladekske

250 g kokesjokolade
250 g smør
4 egg
200 g melis
125 g hvetemel

brekk sjokoladen i små biter og ha dem i en kjele med smør. smelt på svak varme. ikke rør det sammen før sjokoladen er helt myk. visp egg og melis sammen og hell i sjokolade/ smør blandingen under ommrøring. vend tilslutt inn melet. hell røren i en rund form ca 24 cm i diameter med bakepapir i bunnen.
stekes på 200 grader i ca 20 min. Den skal være bløt i mitten og avkjøles i formen.

fant denne her: http://www.bomedbarn.no/nor/Produkter/Tips-Inspirasjon/Oppskrift-paa-fransk-sjokoladekake

men siden nettbutikkens skulle stenge var jeg redd den ble slettet, så jeg måtte jo lagre den ett sted.

tirsdag 1. desember 2009

Karameller

1 dl sirup


3 dl sukker

3 dl fløte

(2 ss kakao)

frøene fra en vaniljestang

1 ts vaniljesukker

Blandes og kokes opp



1 ts eddik 7 % når blandingen koker



1 ss margarin når massen er ferdigkokt- rør inn

(Evt 1 neve hakkede mandler rørt inn til sist, om du liker det.)

Oppskriften brukes til både fløte- og sjokoladekarameller,dere forstår forskjellen hehe.



Kokes på middels varme,slik at blandingenkoker med litt store og fine bobler.



Ha et glass iskaldt vann ved gryta,hvor du prøver deg fram til konsistensen du liker best. Jeg liker karamellene litt harde.